Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 24 юни 2012 г.

ОРИЗОВ ПАЙ С ТИКВИЧКИ





Необходими продукти за основата:

300 гр. ориз
3 супени лъжици зехтин
1 зелена чушка ( нарязана на ситно)
сол на вкус
30 гр. настърган кашкавал
1-2 скилидки чесън
3 стръка пресен лук ( само бялата част)


1 яйце
сол на вкус
черен пипер на вкус
700 мл. топла вода

Необходими продукти за плънката:

2 средно големи тиквички


1 супена лъжица зехтин
3 стръка пресен лук
2 средно големи домата
50 гр. бяло саламурено сирене
50 гр. кашкавал

Начин на приготвяне на основата:

В дълбок тиган загрейте 2 супени лъжици зехтин. Нарежете на ситно лука и го запържете до омекване на слаб огън.


Добавете измития ориз и го запържете за около 5 минути. Измийте и нарежете на ситно зелената чушка. Прибавете я към ориза и разбъркайте отново.


Добавете част от горещата вода и разбърквайте от време на време докато оризът поеме цялата вода. Прибавете отново част от водата докато оризът отново я поеме. Изсипете и останалата вода като разбърквате често докато оризът омекне. Добавете сол и черен пипер на вкус.


Отстранете от котлона ориза и го оставете леко да се охлади.

Настържете кашкавала. Нарежете на едро чесъна.


В кухненски блендер разбийте кашкавала, чесъна и 1 супена лъжица зехтин. Получената смес изсипете при ориза и разбъркайте.


Добавете яйцето и разбъркайте внимателно с лъжица или шпатула.


Намажете със зехтин дъното и стените на форма ( 24-26 см) с откопчаващ се ринг. Изсипете сместа във формата и я разпределете равномерно по дъното и част от стените. Загладете повърхността с лъжица.


Печете основата 20 минути, в предварително загрята на 190 градуса фурна или докато се зачерви леко.


Начин на приготвяне на плънката:

В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина. Нарежете на ситно лука. Измийте доматите и ги нарежете на едри парчета.


Измийте тиквичките и ги нарежете на дебели шайби.


Запържете на слаб огън лука. Добавете тиквичките и доматите и разбъркайте добре. Сместа е готова, когато тиквичките омекнат. Добавете щипка сол и разбъркайте отново.


Изсипете готовите зеленчуци върху оризовата основа и заравнете повърхността с лъжица. Нарежете сиренето и кашкавала на дребни кубчета. Разпределете ги върху зеленчуците.


Печете пая на 190 градуса, около 10 минути или докато повърхността се зачерви много добре.


Получи се един много лек оризов пай с вкус на зеленчуци и сирена, подходящ както за предястие така и за вечеря :)))


ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))













































      








Няма коментари:

Публикуване на коментар