Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

сряда, 10 октомври 2012 г.

ТИРАМИСУ С РИКОТА И КИСЕЛО МЛЯКО







Реших да направя Тирамису по класическия начин с Маскарпоне, но в процеса на правене нещо се " издъних" и трябваше да изхвърля Маскарпонето заедно с още продукти. Ами така е, когато все искам да импровизирам с рецептите, но за мое щастие рядко ми се случва да изхвърлям на боклука. Добре, че все пак купих и една кутийка Рикота и не се отчаях, а направих много сполучлива импровизация с нея. Надявам се да ви допадне този така лек вариант на Тирамису. 

Необходими продукти за 4 порции:

250 гр Рикота ( 1 кутия)
150 гр пълномаслено кисело мляко ( 3,6 %)
14 бр бишкоти


150 мл силно кафе еспресо 
1 супена лъжица бадемов ликьор ( или друг ликьор по желание)
6 супени лъжици пудра захар
1 супена лъжица кристална захар
4-5 капки ванилова есенция
шоколад или какао за декорация


Начин на приготвяне:

Направете еспресото и го изсипете в дълбока, но широка чиния.



Добавете 1 супена лъжица кристална захар и ликьора. Разбъркайте добре, докато се стопи захарта.


Начупете на парчета половината бишкоти и ги разпределете на дъното на 4 чаши за крем.


С помощта на лъжичка сиропирайте с кафето бишкотите.


В дълбок съд, с помощта на миксер на най-висока степен,  разбийте Рикотата, киселото мляко и пудрата захар. Добавете ванилията и разбийте до хомогенност. Изсипете половината от крема върху напоените с кафе бишкоти.


Отгоре поставете останалите начупени бишкоти и ги напоете с кафето.


Разпределете равномерно останалия крем върху бишкотите.



Поставете чашките с крема в хладилник за 2-3 часа, за да се охладят добре. Гарнирайте с настърган на едро шоколад или поръсете с какао на прах.




Получи се невероятно леко кремче, което препоръчвам на тези от вас, които предпочитат леките десерти.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))









2 коментара:

  1. Здравейте,

    Това е 4-тата рецепта, която изпробвах от блога Ви и трябва да кажа, че останах изключително приятно изненадана. По принцип не съм почитател на комбинации с крема сирене под каквато и да е форма, но това действително се оказа много лек и вкусен крем. Направих го 2 пъти за една седмица :)))

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за сърдечния и мил отзив. Радвам се, че Ви е допаднала тази рецепта.

      Поздрави! :)))

      Изтриване