Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

неделя, 30 декември 2012 г.

ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА






Необходими продукти за 5 броя палачинки с диаметър 25-26 см:

2 яйца
1 супена лъжица захар
щипка сол
300 мл прясно мляко
около 150 гр брашно
1 супена лъжица разтопено краве масло
50 гр шоколад или 1 супена лъжица како на прах ( аз ги направих с шоколад, но ви препоръчвам да използвате какао вместо шоколад, тъй като при печене на палачинките има голяма вероятност шоколадът да прегори)

Необходими продукти за крема:

1 литър прясно мляко
2 жълтъка
200 гр захар
7 пълни супени лъжици брашно
50 гр безсолно краве масло
1 ванилия или 3-4 капки ванилова есенция

Още необходими продукти:

100 гр млечен шоколад за украса на тортата


Начин на приготвяне на палачинките:


В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете прясното мляко, разтопеното и леко охладено масло и щипката сол. Разбъркайте добре. 


Добавете брашното ( и какаото) и разбъркайте до хомогенност, да се образува каша с гъстотата на боза.


 С помощта на остър нож нарежете на дребни парчета шоколада ( ако сте сложили какао не слагайте шоколад) и го добавете към сместа. 


Разбъркайте сместа.


Намажете с мазнина дъното на тефлонов тиган или сач за палачинки. С помощта на голям черпак загребете от сместа и изсипете в тигана, като оформите палачинки.


Печете палачинките за кратко от двете страни.


Изпечените палачинки оставете настрани и пригответе крема.


Начин на приготвяне на крема:


В дълбока тенджера загрейте млякото ( 900мл) и захарта до кипване. В купичка разбийте жълтъците със 100 мл прясно мляко и добавете брашното. Разбъркайте до образуване на гладка каша.


Когато млякото заври, с помощта на голям черпак добавете на тънка струйка част от врящото мляко към брашното и жълтъците.


Разбъркайте добре и върнете сместа при врящото мляко, като разбърквате енергично до получаване на гъст крем.


Отстранете крема от котлона и добавете маслото и ванилията. Разбъркайте до пълното му разтваряне.


Сглобяване на тортата:


На дъното на форма с откопчаващ се ринг ( 24-25 см) поставете първата палачинка и изсипете един пълен черпак от все още горещия крем. Заравнете крема и редувайте палачинка - крем, като най-отгоре завършите с крем.


Ако желаете по време на нареждане на тортата може да изрежете краищата на всяка палачинка, за да заравните страните.



Готовата торта покрийте с фолио и приберете в хладилник за поне 8 часа. Гарнирайте с шоколадови стърготини, които може да оформите с белачка за зеленчуци.



Тортата се получи много лека, с вкус на шоколад, ванилия и любимите на много хора палачинки. Препоръчвам ви да я консумирате добре охладена.




ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))




С тази рецепта искам да пожелая на всички вас, посетители на моя кулинарен блог, весело посрещане на новата 2013 година и нека тя влезе в дома ви с надежда, радост и любов и да ви дари с голямо щастие и здраве. С цялата си душа ви желая светла и хубава 2013 година! :)))











8 коментара:

  1. Честита Нова Година, Наде! Да е мирна, весела, щастлива, здрава и благодатна! Тортичката е доста съблазнителна. Каня се от доста време на такава палачинкова торта, но ще видим кога ще влезе в употреба. Записвам си и твоята рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова 2013година Наде!С пожелания за много здраве,щастие,много любов,сбъднати мечти и благоденствие!За много години!

    ОтговорИзтриване
  3. За много години, момичета! :)))
    Elti, която и рецепта да избереш за палачинкова торта, няма да сгрешиш...получава се много вкусна и ефектна.

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда супер, може да пробваш с малко течна сметана в крема, замествайки част от млякото :) Честно казано досега винаги съм хапвал палачинковата торта солена, но сега мисля да я пробвам и сладка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Добромира.
      По грешка изтрих въпроса ти,но успях първо да го прочета. Използвам ринга за да не се разместват палачинките,докато сглобявам тортата. Това,че нямаш такъв изобщо не трябва да те притеснява-сглоби тортата в по-дълбок съд или можеш да използваш фолио,с което да обгърнеш вече сглобената торта,за да може да стегне в хладилника без да се разместват пластовете.
      Поздрави и хубава вечер! :)

      Изтриване
  6. Burzo lesno i mnogo vkusno! Blagodarq za receptata :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни рецепти,със сигурност ще ползвам някои от тях за празниците. Много ми допадат на вкус. Благодаря ти и весело изкарване на празниците

    ОтговорИзтриване