Кулинарни изкушения от Надя

Кулинарни изкушения от Надя

събота, 31 март 2012 г.

ЗЕЛЕНА САЛАТА С ПИПАЛЦА ОТ ОКТОПОД





Необходими продукти за 2 порции:

1 голяма зелена салата
2-3 стръка лук
1 голям домат
100-200 гр. от замразените бланширани пипала от октопод ( може да се използват и други морски дарове)
6 супени лъжици зехтин
3-4 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици соев сос
няколко капки чили сос
сол на вкус

Начин на приготвяне на калмарите:
Измийте калмарите и ги поставете в дълбок тиган на котлона. Изчакайте да се изпари водата, която се отделя или я отцедете. Добавете 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици соев сос, 1 лъжица лимонов сок и 2-3 капки чили сос. Разбъркайте енергично около 2-3 минути и пипалцата са готови.
Начин на приготвяне на дресинга:
Разбъркайте в дълбока купичка 4 супени лъжици зехтин с 2-3 супени лъжици лимонов сок и сол на вкус.
Начин на приготвяне на салатата:
Измийте зелената салата, лука и доматите. Нарежете доматите на едри парчета ( излизат 8 броя от един домат). Нарежете лука и накъсайте зелената салата на парчета. В две дълбоки купи за салата разпределете по равно : зелената салата, лука, доматите и поставете най-отгоре пикантните пипалца от октопод. Залейте с приготвения дресинг.








ПРИЯТЕН АПЕТИТ!!! :)))












петък, 30 март 2012 г.

ЕКЛЕРИ




Необходими продукти за еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
4 яйца
щипка сол

Необходими продукти за крема:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
2 жълтъка
7 супени лъжици брашно
1 ванилия

Начин на приготвяне на еклерите:

В дълбок съд поставете да заврят водата, олиото и щипката сол. След това добавете брашното като бъркате енергично няколко минути, докато сместта се сгъсти. Оставете сместта да изстине. След това добавете едно по едно яйцата и разбъркайте дабре до получаване на хомогенна смес. С помощта на чаена лъжичка гребнете част от сместта и поставете в тава, покрита със сладкарска хартия.



 Между еклерите оставяйте разстояние, защото при печенето те се надуват. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 30 минути, докато се зачервят.


Изстинали се пълнят с ванилов крем, с помощта на сладкарски шприц.


Ако не разполагате със сладкарски шприц може да разрежете всеки еклер напречно и с помощта на чаена лъжичка да ги напълните с крем.


Ако желаете може да напълните еклерите със някакво сладко по Ваш избор.



Начин на приготвяне на крема - моля, кликнете върху приложения линк:
http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2697497805487533704#editor/target=post;postID=144096670244415411

Готовите еклери се поръсват с пудра захар или топинг по желание.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))





















КРЕМ ВАНИЛИЯ



Необходими продукти:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
2 жълтъка
7 супени лъжици брашно ( да не са много пълни)
1 ванилия или няколко капки ванилова есенция

Начин на приготвяне:
От студеното мляко отделяме 1 чаена чаша. Останалото мляко се загрява до кипване заедно със захарта. Жълтъците се разбиват заедно с брашното и отделеното мляко на гладка каша.



Кашата се разрежда с част от горещото мляко и при непрекъснато разбъркване се изсипва в съда с врящото мляко.

 Разбърква се непрекъснато до сгъстяване на крема. За целта най-добре е да се използва дървена лопатка. Добавя се ванилията.



 
Препоръка:
1. Ако решите да сложите и двата белтъка от яйцата в крема, то първо изчакайте кремът да се охлади. След това към него прибавете разбитите с 2 суп. лъж. захар белтъци.
2. Този крем може да се използва при торти, еклери, фунийки и други сладкиши, за които е необходим крем.
3. Този крем може да се превърне и в какаов, ако към брашното прибавите и какао. То тогава брашното ще бъде 6 суп. лъжици, а какото 1 суп. лъжица.
4. Ако решите да го превърнете в шоколадов прибавете към крема 50 - 100 гр. млечен или натурален шоколад.

ЯБЪЛКОВА ТАРТА С ЧИЙЗКРЕМ ПЪЛНЕЖ




Тази ябълкова тарта е комбинация между ябълков пай и чийзкейк, между сладко и солено. Рецептата е адаптирана от  http://www.joyofbaking.com/.

Необходими продукти за основата:

130 гр. брашно
35 гр. пудра захар
125 гр. масло

Необходими продукти за пълнежа:

250 гр. крема сирене или безсолна извара
50 гр. захар
1 - 2 яйца
1 ванилия на прах или няколко капки ванилова есенция

Още необходими продукти:
4 ябълки
50 гр. захар
1/2 чаена лъж. канела

Начин на приготвяне на основата:
В кухненски блендер ( може и на ръка) смесете брашното с пудрата захар. Добавете студеното масло, нарязано на парченца. Разбъркайте добре, до получаване на маслени трохи. Разпределете тестото във форма с откопчаващо се дъно ( 26 см), като покриете и около 2 см. от стените на формата. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилник да стегне.

Начин на приготвяне на пълнежа:
Разбъркайте с миксер крема сиренето ( изварата) със захарта. Добавете яйцата и ванилията. Извадете от хладилника основата и върху нея изсипете пълнежа. Приберете отново в хладилника, докато приготвите ябълките.

Нарежете ябълките на едри парчета ( както е показано на снимката).


Сложете ги в дълбока купа и ги разбъркайте със захарта и канелата.
Извадете формата от хладилника и изсипете ябълките върху пълнежа. Тартът се пече на 200 градуса, около 40 минути, докато се зачервят краищата и ябълките омекнат. Още топъл се изважда от формата и се поставя върху решетка да изстине. Поръсвате с пудра захар.







ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))












четвъртък, 29 март 2012 г.

ТОЧЕНА ПИТА С МАСЛО И СИРЕНЕ




Необходими продукти:

125 гр. масло
300 гр. сирене
1 кубче мая
1 суп. лъж. захар
1 суп. лъж. сол
500 мл. топла вода
150 мл. олио
около 1, 3 кг. брашно
За заливката: 1 яйце и 1 суп. лъж. зехтин или олио

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркваме маята, захарта, солта, 100 мл. топла вода и брашно, да стане на каша с гъстотата на боза. Оставаме на топло да втаса. В голяма купа пресяваме брашното ( съветвам ви първо да сложите около 1 кг. брашно, а след това да прибавяте колкото е необходимо). Към него прибавяме кашата, която е удвоила обема си, 500 мл. топла вода и 150 мл. олио. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да удвои обема си. След като е втасало тестото, премесваме го и го разделяме на 4 или 5 топки. Всяка топка се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см. и с размери 30/20 см. Нареждаме първата кора и я мажем с част от предварително разтопеното масло обилно. Поръсваме обилно с натрошено сирене и поставяме отгоре следващата разточена кора. Пак мажем с масло и поръсваме със сирене и така до последната кора. Най горната кора се маже само с масло, без да се поръсва със сирене. Така наредените една върху друга 4 или 5 кори се навиват на руло. Рулото се реже на 15 парчета и всяко парче се нарежда обърнато в предварително намаслена тава. ( виж приложената снимка)


Оставя се да втаса на топло. След като втаса се залива със следната заливка: 1 яйце, 1 суп. лъж. зехтин или олио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 - 220 градуса до зачервяване.




ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))




















КИФЛИЧКИ





Необходими продукти:
15 гр. жива мая
около 500 гр. брашно
6 гр. сол
60 гр. захар
60 гр. олио
яйце за намазване
100 мл. вода

Начин на приготвяне:

В купичка разбъркваме маята, 50 мл. топла вода,захарта, солта и няколко лъжици брашно, да стане на кашичка с гъстотата на боза. Оставяме на топло да удвои обема си. След като е готова сместта се прибавя към предварително пресятото брашно. Прибавят се олиото и водата. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. След като е удвоило обема си, тестото се премесва и се разделя на две топки. От всяка топка се точи кора с форма на кръг и с дебелина около 0,5 см. Окръжността се разделя на 8 части. ( виж. приложената картина).


В основата на всеки триъгълник се поставя плънка по желание ( мармалад, сладко, яйце със сирене), двата края се прегъват както е показано на рисунката и се навива от широката към тясната част.

Така оформените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят да втасат. Вече втасали, кифличките се намазват с разбит жълтък и олио, поръсват се по желание със сусам. Пекат се в предварително загрята фурна на 200-220 градуса за около 15 минути.





ДОБЪР АПЕТИТ!!!




БЕЙБИ КАЛМАРЧЕТА В ПИКАНТЕН СОС




Необходими продукти за една порция:

200-300 гр. замразени бейби калмари
2 супени лъж. зехтин
2-3  супени лъж. соев сос
3-4 скилидки чесън ( нарязани на ситно)
3-4 чили сос ( ако не обичате люто може да го пропуснете)
прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне:
Измиваме калмарчетата и ги нарязваме на парчета. Слагаме ги на котлона в уок или дълбок тиган и изчакваме да започнат да отделят водичка. Изхвърляме водата, която се е отделила и ги връщаме на котлона. Прибавяме зехтина, соевия сос, лимоновия сок, чесъна и чили соса. Разбъркваме енергично около 5 минути и калмарите са готови. Гарнираме със зелена салата.



ДОБЪР АПЕТИТ!!! :)))







КРЕМ - ТОРТА




Необходими продукти:
1/2 пакет бисквити по избор
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
7 супени лъжици брашно
2 жълтъка
1 ванилия ( няколко капки ванилова есенция)


Начин на приготвяне:
Смиламе на финно бисквитите в кухненски блендер.
Слагаме на котлона прясното мляко със захарта да заврят. През това време разбиваме в дълбока купичка двата жълтъка с брашното и малко студено прясно мляко или студена вода, да стане на гладка кашичка. След като заври млякото прибавяме яйчната смес и бъркаме непрекъснато докато кремът се сгъсти. Към готовия крем прибавяме ванилията.


В чаши разпределяме ред крем, ред от смлените бисквити, ред крем, ред бисквити и завършваме с крем. Гарнираме с настърган шоколад и коктейлна черешка. Поставяме в хладилник да се охлади за 1-2 часа и е готово за консумация.


ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

Съвети и предложения:
1. Изчакайте кремът да се охлади и тогава прибавете настъргания шоколад, за да не се разтопи!
2. Към крема може да прибавите и смлени ядки по избор.
3. Разпределяйте крема в купичките още докато е горещ, за да може да омекнат добре бисквитите!
4. Ако се чудите какво да направите с белтъците, може да ги разбиете на сняг с една лъжица захар и да ги прибавите към крема. В този случай кремът трябва да не е много горещ, за да не се пресекат белтъците.






сряда, 28 март 2012 г.

ЧИЙЗКЕЙК




Необходими продукти:

300 гр. бисквити какао
125 гр. масло
400 гр. безсолна извара или крема сирене
1/2 чаена чаша захар
3 бр. яйца
200 гр. заквасена сметана ( 1 малка кофичка)
1 ванилия
сладко по избор ( за предпочитане е от боровинки)

Начин на приготвяне:

Натрошете на финно бисквитите с помощта на кухненски блендер. Разтопете маслото и го прибавете към бисквитите. Във форма със свалящо дъно разпределете равномерно по дъното и по стените сместта, като я притискате и оформите блат. Покрийте с кухненско фолио и поставете в хладилник за около половин час. През това време пасирайте изварата. Прибавете към нея заквасената сметана и захарта. Разбийте добре до получаване на хомогенна смес. Прибавете яйцата едно по едно и добавете ванилията. Извадете блата от хладилника и изсипете сместта върху него. Печете в предварително загрята на 160 - 170 градуса около 40 минути. Трябва леко да се зачерви в краищата, а в средата да е леко подвижен. След като е изпечен, с нож отлепяме стените от формата за печене, за да не се напука. Оставяме го да се охлади и го намазваме със сладко от боровинки.


ДА ВИ Е СЛАДКО!

А това е във вариант със сладко от праскови.













РЕВАНЕ С МЛЕЧНО - ПЛОДОВА ЗАЛИВКА

                                           



 
   Тази рецепта е лесна и непретенциозна за приготвяне. Препоръчвам я на домакини, които искат да направят домашен сладкиш, а нямат необходимото време за по - сложни кулинарни изяви.

Необходими продукти за блата:
3 бр. яйца
150 гр. захар
150 гр. прясно мляко
150 гр. олио
150 гр. пшеничен грис
150 гр. брашно
1 пак. бакпулвер

Необходими продукти за сиропа:

3 чаени чаши вода
2 чаени чаши захар
1 ванилия или няколко капки ванилова есенция
1 чаена лъжица прясно изцеден лимонов сок

Необходими продукти за млечно - плодовата заливка:

сладко от боровинки
изцедено кисело мляко
Количеството на млякото и сладкото са по ваша преценка. Аз използвах около 1 чаена чаша мляко и две супени лъжици сладко от боровинки.




Начин на приготвяне:

Отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме на пяна белтъците със захарта. Прибавяме един по един жълтъците, като продължаваме да разбиваме. Към получената смес прибавяме на тънка струйка първо олиото, а след това и прясното мляко. Прибавяме брашното, в което е и бакпулверът. Внимателно разбъркваме с шпатула и прибавяме пшеничния грис. Изсипваме в намазнена форма с размер 26 см ( може и да е по-малка, но да не е по-голяма) и печем в предварително загрята на 170 градуса фурна около 45 мин. Обръщаме изпечения блат върху решетка и оставяме да изстине.
От водата, захарта и лимоновия сок сваряваме сироп. Добавяме ванилия и с все още топъл, но не много горещ сироп, заливаме изстиналия блат. Оставяме да се охлади и го намазваме с цеденото кисело мляко, в което предварително сме разбъркали сладкото.

 
 
ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)




ТОРТА С ЖЕЛИРАНИ ПЛОДОВЕ

                                      

       



       Тази рецепта е изключително лесна за приготвяне и не се изисква печене, тъй като се използва готов блат за торта ( от тези блатове за торти, които са по 3 броя в опаковка).

А ето и необходимите продукти:

1 бр. готов шоколадов блат за торта

Необходими продукти за крема:

500 мл прясно мляко
1/2 чаена чаша захар
1 желатин от 10 гр.
1 ванилия
2 жълтъка
4 равни супени лъжици брашно

За желираните плодове:

плодове по избор - банани, ягоди, праскови, малини
2 желатина
сок от 1 един компот или 300 мл захарен сироп

Начин на приготвяне на крема:

Поставете на котлона в дълбок съд млякото и захарта да кипнат. През това време накиснете желатина в 50 мл студена вода и оставете да престои докато набъбне. В дълбока купичка разбъркайте двата жълтъка с малко прясно мляко или студена вода и брашното, да станат на гладка кашичка. След като млякото заври прибавете на тънка струйка част от врящото мляко към яйчната смес  и разбъркайте добре. Прибавете получената смес към останалото врящо мляко и разбърквайте енергично докато кремът се сгъсти. Отстранете крема от котлона и прибавете ванилията и набъбналия желатин.
Във форма с откопчаващ се ринг 26 см, поставете блата и върху него изсипете горещия крем. Оставете кремът да се охлади и след това поставете формата за 10 мин във фризер, за да стегне кремът.
Начин на желиране на плодовете:

 Двата желатина се накисват в отцедения от компота сок. Оставя се да престои докато желатинът набъбне. След като набъбне, желатинът се развтаря на водна баня ( много е важно да не завира течността, защото желиращите качества на желатина ще се нарушат). Оставяме да изстине течността.
Изваждаме от фризера формата, нареждаме плодове по избор върху вече леко сгъстения крем и много внимателно изсипваме желираща течност. Прибираме тортата отново във фризер, за да стегне желиращата течност.
Трябва много да се внимава при изсипване на течността върху плодовете, защото ще започнат да се надигат и ще се развали тяхната подредба. Аз правя така: Изсипвам много малко желираща течност върху плодовете и слагам за няколко минути във фризера да стегне. След това изсипвам пак малка част от желатина върху вече леко желираните плодове и пак слагам във фризера. След няколко минути изсипвам и последната част от течността и пак във фризера. След като се желират напълно плодовете, тортата се премества от фризера в хладилника и се оставя за няколко часа да престои. След 2-3 часа тортата е готова за консумация.



ДА ВИ Е СЛАДКО!!! :)))